Najmlađi kroz eksperimente istraživali prirodne zakonitosti

-Da bar mogu doći svaki dan, izjava je petogodišnjeg dječaka nakon posjete interaktivnoj izložbi održanoj sredinom veljače u Višnjanu. Djeca predškolske i mlađe školske dobi imala su, naime, tijekom tri dana priliku istraživati zakonitosti prirode kroz tridesetak različitih eksponata uz usmjeravanje odgojitelja i znanstvenika.

Dječji vrtić Višnjan i Udruga Prirodopolis iz Zagreba stvorili su izazovno i poticajno okruženje koje je djeci pružilo pregršt mogućnosti za učenje istražujući i sudjelujući u aktivnostima, čime je potaknut upravo proces učenja “učenje čineći ” za koje se zalažu kompetentni odgojitelji rane i predškolske dobi, koje oslobađa velike potencijale djeteta za cjelovit razvoj kompetencija. Takvim stvaranjem optimalnih, stvarnih uvjeta za učenje potaknut je istraživački duh ne samo kod djece već i kod roditelja koji su u interakciji sa svojom djecom otkrivali svijet na nov, kreativan način.

Djeca su tijekom izložbe govorila kako nikada bila na boljem mjestu te da im je ovo najbolji dan na svijetu, a misija je odgojitelja da svaki dan u vrtiću zajedno sa djetetom stvara poticajno okruženje koje osigurava osobnu, emocionalnu, socijalnu i tjelesnu dobrobit. Odgojitelji istraživanjem vlastite prake i praćenjem djece izražavaju otvorenost za neprekidno učenje i unapređenje odgojno-obrazovnog procesa, a upravo je spomenuta izložba poslužila kao poticaj za uključivanje u projekt „Može li biti drukčije?! Kako to istražuju djeca 3“ kojeg provode Udruga Babin pas iz Rovinjskog sela, Centar za istraživanje djetinjstva Učiteljskog fakulteta u Rijeci i Udruge za promicanje prirodoslovlja Prirodopolis. (Aneli Bratović)

m1m2m3m5m9

Skip to content