Turizam

Na području koje obuhvaća Općina Višnjan domicilno se stanovništvo do ranih sedamdesetih pretežito bavilo poljoprivredom. Tada počinje značajan razvoj turizma na zapadnoj obali Istre, pa se tako i veći broj stanovnika Općine Višnjan zapošljava u novoizgrađenim hotelima, kampovima i restoranima u Poreču, Vrsaru. Taru i Funtani.
Krajem devedesetih godina jedan se dio turističkih djelatnika odlučuje vratiti na svoja ognjišta i počinje otvarati konobe, agroturističke destinacije i seljačka gospodarstva. S porastom zanimanja stranaca za unutrašnjost Istre lokalno se stanovništvo počinje baviti i privatnim iznajmljivanjem soba i apartmana.
S obzirom na činjenicu da je Master planom razvoja istarskog turizma svaka turistička destinacija definirana po svom karakterističnom i prepoznatljivom turističkom proizvodu, tako će u bližoj budućnosti, ali i dugoročno višnjanske turističke snage i svi subjekti koji od turizma mogu imati koristi morati stvoriti prepoznatljiv, konkurentan i turistima zanimljiv turistički proizvod. Na području Općine Višnjan tu svakako treba pokloniti pozornost astronomiji, istarskom boškarinu i vrhunskim lokalnim proizvođačima vina i maslinovog ulja.
A da je područje Općine Višnjan, odnosno mir koji pruža u neposrednoj blizini atraktivnih ‘morskih’ turističkih destinacija (samo 12 km udaljen od Poreča, Tara ili Lanterne), sve zanimljivije domaćim i stranim turistima pokazuje povećan interes za kupnjom starih istarskih kuća i zemljišta za gradnju istih

Skip to content