ORGANIZIRANI RAZGLED VIŠNJAN POVODOM MEĐUNARODNOG DANA MUZEJA

Muzeji diljem Hrvatske i svijeta obilježavaju su ovih dana 46. Međunarodni dan muzeja temom „Muzeji, održivost i dobrobit“ tražeći odgovore na pitanje kako muzeji mogu doprinijeti očuvanju okoliša i zdravlja te djelovati za dobrobit svih ljudi.

Zavičajni muzej Poreštine – Museo del territorio parentino pridružuje se obilježavanju Međunarodnog dana muzeja organiziranjem besplatnog razgleda Višnjana, koji će se održati u subotu, 27. svibnja. Polazak je zakazan u 12 sati s tzv. sajmišta, ispred Groblja Višnjan.

Stručno vodstvo se organizira s ciljem upoznavanja građanstva s povijesnim događajima, osobama i kulturnom baštinom Višnjana, jednim od matičnih područja djelovanja samog muzeja. Poseban naglasak bit će stavljen na kulturne spomenike Višnjana. Među njima se ističe crkva sv. Antuna opata, građena na samom ulazu u zaštićenu kulturno-povijesnu starogradsku cjelinu mjesta. Crkva je gotička građevina jednostavnog, pravokutnog oblika presvođena šiljastim svodom i prekrivena dvostrešnim krovom od škrilja. Na pojasnici ispred svetišta uklesana je 1604. godina, dok su u unutrašnjosti sačuvane freske majstora Dominika iz Udina iz polovice 16. st. koje prikazuju legendu o sv. Antunu. Uspinjući se prema vrhu naselja, koje je vjerojatno podignuto na mjestu prapovijesne gradine, doći će se do prostranog središnjeg trga s prekrasnim pogledom na Poreštinu i plodna polja podno Višnjana te ispred župne crkve sv. Kvirika i Julite, barokno-klasicističkih odlika, s početka 19. st. Uz stručno vodstvo kustosa porečkog muzeja, sudionici će se upoznati s bogatom poviješću, kulturom i tradicijama ovoga kraja.

Po završetku događaja za sve je sudionike osigurana okrjepa.

 

Skip to content