U Višnjanu izabrani najljepši istarski bikovi, krave i junice

Na višnjanskom stočnom sajmištu po 22. je put, u sklopu ovdašnje fešte Mandalenjine, održana Izložba rasplodnih grla istarskog goveda, na koju su uzgajivači dovezli najljepše primjerke svojih bikova, krava i junica. Ukupnim šampionom odnosno najljepšim grlom ovogodišnje smotre proglašena je krava (za sada bezimena) vlasnika Antonia Radina iz sela Radini kod Brtonigle. Radin se tek odnedavno bavi uzgojem istarskih goveda, pa je veliko bilo njegovo veselje kad je čuo da je njegova krava proglašena šampionskom višnjanske smotre, i ponosno ju je izveo pred komisiju na ceremonijalno okačivanje šampionskog zvona, priznanja koje Hrvatska agencija za poljoprivredu i hranu (HAPIH) dodjeljuje šampionima svih sličnih natjecanja u državi.
blank
Antonio Radin i njegova šampionska krava, najljepše grlo ovogodišnje višnjanske smotre

I vlasnik najljepšeg bika je debitant među uzgajivačima istarskog goveda: iako je dosad bio međunarodno poznat po svojim uspjesima s lovačkim psima, Hari Herak iz Montižane kod Poreča je od ove Mandalenjine i vlasnik najljepšeg istarskog bika, imenom Monte. Drugo mjesto među bikovima osvojio je Maškalin vlasnika Emila Rojnića iz Pule, a treće Bakin vlasnika Marija Gašparinija iz sela Fabci.

blank
Najljepši bik, Monte vlasnika Harija Heraka

Naljepšom kravom proglašena je također bezimena krava vlasnice Silvije Terlević iz Seline, drugo mjesto osvojila je Galjarda vlasnika Aleksandra Udovičića iz sela Gospodi kod Tinjana, dok je trećeplasirana krava Mandula vlasnice Kristine Capolicchio iz Galižane.

blank
Naljepša krava (još bez imena), vlasnice Silvije Terlević iz Seline

Na junicama je, rečeno je pri svečanoj dodjeli priznanja, budućnost ugrožene vrste istarskog goveda, pa je zato ne manje vrijedno i priznanje za najljepšu junicu kojim je nagrađena Sivka vlasnice Danijele Paškvalić iz Boljunskog Polja. Drugo mjesto među junicama osvojila je Bruna vlasnika Emila Štifanića iz Višnjana, a treće Bruna vlasnice Marinele Jugovac iz Kubertona.

blank
Najljepša junica, Sivka vlasnice Danijele Paškvalić

Ukupno je na ovoj višnjanskoj smotri ocjenjivano devet junica, 20 krava i osam bikova, što je nešto više nego prijašnjih godina (ne računajući lanjsku kada se izložba morala propustiti zbog korone). Goveda je ocjenjivala stručna komisija kojoj je predsjedao Neven Rimanić a članovi su joj bili još Katja Santro, Ivanka Bervida, Davor Poropat i Silvano Orbanić. Komisija je, rekao je na ceremoniji dodjele priznanja njezin predsjednik Neven Rimanić, bila ugodno iznenađena kvalitetom izloženih grla, pogotovo bikova koji su po svojim odlikama bili prilično ujednačeni.

blank
Svečanost dodjele priznanja

Na svečanom otvorenju višnjanske smotre uzgajivačima i gostima su se obratili najprije u ime organizatora Aldo Štifanić, predsjednik Saveza uzgajivača istarskog goveda (SUIG), izvijestivši da je u 2020. godini u Hrvatskoj evidentirano 1.360 rasplodnih grla istarskog goveda, od čega je četrdesetak bikova, a zajedno s neproduktivnim grlima (telad, mlade junice i volovi) populacija istarskog goveda trenutačno iznosi oko 2.000 grla. To znači da je istarsko govedo još uvijek vrlo ugrožena pasmina, a da bi izašla iz statusa kritične ugroženost bilo bi potrebno da populacija broju najmanje 7.000 rasplodnih grla, što je cilj kojemu teže i SUIG i svi njegovi partneri, naglasio je Štifanić.

blank
Izložena goveda na višnjanskom sajmištu

U ime Ministarstva poljoprivrede sudionicima smotre obratio se Danijel Mulc, izvijestivši da je prema službenim podacima nakon dugog niza godina u Hrvatskoj napokon zaustavljen pad broja krava i pad proizvodnje mlijeka, te da Ministarstvo odnedavno uključuje i uzgajivače autohtonih pasmina u programe potpora za saniranje posljedica COVID-a. Marija Špehar iz HAPIH-a, koji sa SUIG-om desetljećima surađuje u projektima revitalizacije istarskog goveda, najavila je novi projekt ispitivanja podrijetla istarskih goveda u uzgojnom sustavu što bi trebalo pospješiti dalji uzgoj i ukloniti rizik od križanja u srodstvu. Savjetnik ministrice poljoprivrede Mario Bratulić je pak najavio nove programe potpore uzgajivačima, županijski pročelnik za poljoprivredu Ezio Pinzan zajamčio je i dalju potporu Istarske županije uzgajivačima i njihovim projektima, dok je Igor Merlić iz AZRRI-ja donio dvije dobre vijesti: dovršeni su pregovori sa Slovenijom oko zajedničke zaštite mesa istarskog goveda europskom zaštićenom oznakom izvornosti (ZOI), a u pripremi je projekt uređenja banke gena autohtonih pasmina na Gortanovom brijegu pokraj Pazina.

Osim stručnjaka i uzgajivača, izložene primjerke istarskih bikova, krava i junica došlo je pogledati i mnoštvo znatiželjnika, pale su na stotine selfija i fotografija prekrasnih životinja koje će se zasigurno proširiti društvenim mrežama, no bilježimo i iznenađujuće loš interes istarskih medija za ovu izuzetno zanimljivu smotru.

Davor ŠIŠOVIĆ

Skip to content