Predavanja arhitekta Emila Jurcana i etnologinje Ivone Orlić u Višnjanu

U subotu, 20. kolovoza 2016., u sklopu arhitektonsko-urbanističkog procesa ‘Inicijativa Višnjan’, družit ćemo se s arhitektom Emilom Jurcanom i etnologinjom Ivonom Orlić, na temu ‘kontinuitet autohtonosti’.

Predavanja će se održati u gradskoj lođi na trgu u starogradskoj jezgri Višnjana, s početkom u 20:30.

Grupa Katalizator i Društvo arhitekata Istre (DAI-SAI) u Višnjanu provode arhitektonsko-urbanistički proces, pod nazivom ‘Inicijativa Višnjan’, kojim u Višnjanu okupljaju arhitekte i ostale stručnjake tijekom cijele godine kako bi isprovocirali interakciju sa stanovnicima i lokalnom samoupravom u planiranju budućeg izgleda Višnjana. Nizom aktivnosti po principu ‘inicijative-interakcije-intervencije’ istražuje se tijekom ove godine postojeće stanje, da bi se idućih godina mogli postaviti konkretni arhitektonski zadaci, predložiti konkretna rješenja i na kraju ta rješenja realizirala.

Predavanja arhitekata i ostalih stručnjaka predviđaju se s raznim zadanim temama bitnim za prostor Višnjana. Ovo četvrto okupljanje baviti će se temom ‘kontinuitet autohtonosti’ a gosti predavači prenijeti će svoja iskustva i predstaviti svoja istraživanja vezana za tu temu. Tema je vrlo aktualna, zanimljiva i široj publici a predavanja neće biti vezana samo za područje Višnjana već i za područje cijelog istarskog poluotoka. Ulaz na predavanja je besplatan a nakon predavanja biti će mogućnosti za druženje s gostima predavačima, organizatorima i ostalim gostima.

Istom temom baviti će se i akcija isplanirana za vikend koji će uslijediti, točnije 3. i 4. rujna, kada će ‘Inicijativa Višnjan’ u Višnjanu ugostiti udrugu Dragodid. Udruga se bavi organizacijom suhozidnih graditeljskih radionica i popularizacijom suhozidne tehnike gradnje. Na sudjelovanje u akciji pozvani su svi stanovnici Višnjana kao i ostali zainteresirani a za više informacija molimo da se javite na mail: grupa.katalizator@gmail.com ili da pratite obavijesti na facebook stranici grupe Katalizator: https://bit.ly/2aLFly5

U tijeku je i foto natječaj kojim organizatori inicijative pozivaju profesionalne fotografe i fotografe amatere da podijele s njima svoj pogled na Višnjan, odnosno postojeći prostor i arhitekturu te način na koji ljudi taj prostor koriste. Više o natječaju pronaći ćete na web stranici Društva arhitekata Istre: www.dai-sai.hr.

 

Skip to content