Komedija “Mušica” – poziv svim ljubiteljima komedije

 

Pozivamo vas na komediju “Mušica”  pod redateljskom palicom Roberta Raponje, koja će se održati 26. rujna 2017. godine (utorak) s početkom u 19,00 sati u Kino sali Višnjan.

Ulaz je slobodan. Veselimo se vašem dolasku!

Općina Višnjan

 

MUŠICA

Autor: Angelo Beolco Ruzzante (1502-1542), Redatelj: Robert Raponja

Jedan je od najvećih talijanskih renesansnih komediografa i glumaca. Mnogi kazališni teoretičari Ruzzantea smatraju ocem venecijanskog komičnog teatra (Commedia dell`arte). Njegove živopisne komedije prikazuju život talijanskog puka na ulicama gradova u 16. stoljeću.
Farsa Mušica  spada u klasična djela renesansne komediografije. Smiješna i urnebesno zabavna, ali istovremeno i vrlo ozbiljna i zamišljena nad svijetom u kojem se događa. Mušica u našem vremenu dobiva nova značenja, u interpretaciji petero mladih glumaca koji će uz pjesmu, mimske igre, kao i direktan i neposredan odnos s publikom propitati suštinu uvijek uzbudljivih muško- ženskih odnosa.
Komedija ima tipičan renesansni zaplet, svi su poznati tipovi u njoj: muž mlakonja, pohotna žena i prevarant, koji na kraju, kako u komediji već biva, sam bude prevaren. Ruzzanteov je humor pučki živahan, pomalo okrutan, ali iznad svega nabijen erotikom.

Sve što je u čovjekovoj prirodi Ruzzante dobro razumije i ne osuđuje. Ljubav Ruzzante ocrtava kao iskonsku tjelesnu potrebu, a umjesto divljenja lijepoj i čednoj gospi ljubavnici mašta samo o jednoj stvari koju je ovdje nezgodno imenovati, ali može se nadahnuto odigrati.

Autorska  ekipa na čelu s redateljem Robertom Raponjom  nastojat će oživjeti renesansni duh ove komedije, vođeni idejom da je osnovna ljudska potreba kao što je utaživanje seksualne gladi dobra startna pozicija za uzbudljivu scensku igru.

Dakako da će smijehom biti „kažnjeni“  oni koji život svode samo na jednu dimenziju.
Suvremeni ritam pulsirat će u  interpretaciji vješte glumačke ekipe:  Katice Šubarić, Ivane Vukićević,  Igora Pavlovića, Domagoja Mrkonjića i Nenada Pavlovića.

Skip to content