Javna akcija promocije zdravlja i ranog otkrivanja bolesti, subota 24.04.2021. godine u Višnjanu od 9:00 do 14:00

Poštovani sumještani,

Institut za sportsku medicinu i unaprjeđenje zdravlja, uz potporu Općine Višnjan, ovu subotu 24. travnja 2021. organizira besplatnu javnozdravstvenu akciju gdje će se raditi preventivni („screening“) pregledi za neke od najčešćih bolesti današnjice.

U ovo vrijeme pandemije, kada mnogi nemaju priliku ići na redovite medicinske preglede, liječnici specijalisti iz područja radiologije, kirurgije i oftalmologije bi došli u Višnjan. Akcija bi uključivala edukativni dio i provođenje brzih pregleda kojima bi se moglo ustanoviti eventualno postojanje glaukoma, osteoporoze, bolesti perifernih krvnih žila te bolesti kralježnice i zatim savjetovati eventualnu daljnju obradu. To su sve česte bolesti starije populacije te bi se na ovaj način educirali i pregledali mještani koji u ovo vrijeme pandemije možda nemaju priliku redovito ići u zdravstvene ustanove.

Glaukom ili „tihi ubojica vida“ je jedan od vodećih uzročnika sljepoće u razvijenom svijetu, a glavni čimbenik rizika za njega je povišeni očni tlak. Kratkom i bezbolnom metodom mjerenja tlaka pomoću prijenosnog uređaja će se ustanoviti postojanje rizika za nastanak glaukoma i savjetovati pacijenta o daljnjim koracima.
Liječnik: dr.sc. Ivan Škegro, dr.med.
Specijalist oftalmologije i optometrije
KBC Zagreb

Osteoporoza je poremećaj gubitka mase u većini kostiju u tijelu, češći je kod žena, ali se može dogoditi i muškarcima te može uzrokovati lomove kostiju. Jedna od metoda otkrivanja osteoporoze je kvantitativni ultrazvuk pomoću kojeg mjerimo gustoće koštane mase. Mjerenje se izvodi bezbolno i jednostavno, bez zračenja.
Liječnik dr.sc. Ivo Dumić-Čule, dr.med.
Dječja bolnica Srebrnjak

Današnji način života uzrokuje ubrzanu degeneraciju kralježnice te sve mlađe osobe traže liječničku pomoć zbog tih tegoba, ispunjavat će se upitnici pomoću kojih se određuje indeks onesposobljenosti povezan s degenerativnim stanjima vratne i slabinske kralježnice. Uz pomoć dobivenih podataka, kirurg će davati upute o eventualnoj nužnosti daljnje dijagnostike i terapijskim mogućnostima ovisno o indeksu onesposobljenosti.
Liječnik: Stipe Ćorluka, dr.med.
Specijalist ortopedije i traumatologije
KBC Sestre milosrdnice

Doppler karotida je metoda kojom se mjeri začepljenje krvnih žila vrata i otkriva postojanje aterosklerotskog plaka u njima. Stenoza karotidne arterije glavni je čimbenik rizika za moždani udar, a procjena rizika aterosklerotičnih karotidnih plakova kritična je komponenta prevencije moždanog udara.
Liječnik: Natko Beck, dr.med.
Specijalist radiologije
Dječja bolnica Srebrnjak

Sve navedene pretrage će se organizirati uz prethodnu suglasnost Stožera civilne zaštite Istarkse Županije uz obvezno poštivanje epidemioloških mjera u subotu, 24.04.2021. godine u parku A. Korlevića, od 9:00 do 14:00

 

Skip to content